11 manieren om je kwaliteitsscore te verbeteren

De kwaliteitsscore (kw-score) is belangrijk voor jouw Google Ads campagnes. Want wist je dat je minder betaalt voor een klik als je kwaliteitsscore hoog is? Hoe hoger, hoe beter is het credo. Google berekent dit aan de hand van de volgende formule:
 • Verwachte CTR (doorklikratio) + Landingspagina + Advertentierelevantie = kw-score
Daar komt nog eens bij dat de kw score één van de bepalende factoren is voor je advertentiepositie (ad rank). Google berekent die positie weer met een andere formule:
 • CPC (kosten per klik) bod x kwaliteitsscore = advertentiepositie
Het mag duidelijk zijn, het verbeteren van je kw-score brengt allemaal goede dingen met zich mee voor je campagnes. Zorgen dat het zoekwoord waar je op biedt goed verwerkt is in je online content is stap één. Maar wat kun je verder doen om die score te verbeteren?

De 11 manieren opgesomd

 • Exact, exact … ga voor exacte zoekwoorden

  Over het algemeen geldt dat exacte zoekwoorden een hogere kw-score krijgen dan bredere zoekwoorden. Dus zet lekker in op exacte zoekwoorden in je advertentie. En als je dan biedt op een exacte zoekterm als x product kopen, gebruik dit dan ook zo in je advertentie, verander het niet in koop product x. Dat kan je toch weer 1 of 2 kw punten opleveren.

 • Zoekmachinevriendelijke url’s

  Geen url met tien getallen erachter, vreemde tekens en ga zo maar door. Zet het exacte zoekwoord (waar we het hierboven over hadden) in de url. En zorg ervoor dat de de url die je gebruikt in je advertentie ook echt gaat over het zoekwoord waar je op biedt. Zo zorgt je URL weer voor een positief effect op de kw-score.

 • Zorg voor relevante zoekwoorden

  De gebruiker heeft een bepaalde intentie als hij of zij zoekt op een zoekwoord, dit noemen we de gebruikersintentie. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Bieden op een zoekwoord zonder commerciële gebruikersintentie levert geen hoge kw-score op. De gemiddelde CTR op zulke zoekwoorden in advertenties is namelijk laag.

 • Houd de concurrentie in de gaten

  Adverteren gebeurt enorm veel, wat betekent dat je te maken krijgt met veel concurrentie. Je kunt je vast voorstellen dat als jouw campagne matig geoptimaliseerd is en die van andere adverteerders perfect, jouw kw-score echt lager zal zijn.

 • Bieden op je merknaam

  Of je er nu wel of geen fan van bent, je merknaam als zoekwoord (branded zoekterm) heeft vaak een hogere CTR. Als in je account ook nog eens campagnes draaien met hoge CTR’s, dan kan je kw-score op account niveau toenemen. En daar pluk je bij non-branded zoekwoorden ook de vruchten van.

 • Geef een advertentie-extensies boost

  Van de oproep-extensie tot de locatie-extensie, zet vooral relevante advertentie-extensies in om je CTR te verhogen. Waarom zou je nee zeggen tegen extra advertentieruimte?

 • Reviews helpen altijd

  Klanten zijn gevoelig voor reviews, kijk maar bij jezelf. Grote kans dat jij ze ook raadpleegt. Dus verzamel reviews op door Google geselecteerde websites en voldoe aan de minimale eisen zodat Google Ads je verkoperreviews toont. Niet alleen vallen de oranje sterren op, je CTR zal weer een boost krijgen. En zoals je inmiddels weet, beïnvloedt dit je kw-score op een positieve manier.

 • Meerdere advertenties betekent beloning

  Die beloning vanuit Google Ads krijg je als je per advertentiegroep in ieder geval drie advertenties schrijft. Uiteindelijk zul je ook zien welke advertentie het beste presteert, zodat je de ‘verliezer’ op pauze kan zetten en de ‘winnaar’ aan kan laten. Vervolgens schrijf je weer een nieuwe variant om te testen.

 • Snel laden is altijd beter

  Bij een laadtijd van die langer duurt dan 3 seconden, haakt meer dan de helft van je bezoekers af. Dag conversie! Meer dan de helft is nogal wat. Google Ads controleert niet alleen je laadtijd, maar geeft ook verbeterpunten. Verbeter deze en je wordt beloond met een hogere kw-score.

 • Blijf optimaliseren

  Je advertentiepositie stijgt zonder verhoging van de maximale CPC als je de kw-score op zoekwoordniveau optimaliseert. Grote kans dat je na verloop van tijd je max. CPC kunt verlagen zodat de gemiddelde CPC’s weer dalen. Zo haal je meer kliks uit hetzelfde budget waardoor je advertentiekosten afnemen.

 • Zoekmachinevriendelijke url’s

  Geen url met tien getallen erachter, vreemde tekens en ga zo maar door. Zet het exacte zoekwoord (waar we het hierboven over hadden) in de url. En zorg ervoor dat de de url die je gebruikt in je advertentie ook echt gaat over het zoekwoord waar je op biedt. Zo zorgt je URL weer voor een positief effect op de kw-score.

De kw-score kent geen geheimen meer voor ons en nemen we natuurlijk mee in onze SEA werkzaamheden. Samen gaan we namelijk altijd voor het beste resultaat! Meer weten over ons 12-maanden plan?

Wil jij maximale resultaten boeken met jouw online business?

Schuiven naar boven
Maandelijks opzegbaar